Мовне законодавство і мовне планування в сучасній Україні - Ажнюк, Б.М. (Мовознавство, 2017)
У статті розглядаються новітні законодавчі ініціативи, скеровані на впровадження української мови як державної в усі сфери публічного життя і перетворення її в ефективний інструмент правовладдя в Україні XXI століття. Українська мова як головна ознака ідентичності українського етносу в процесі державотворення стала одним з найважливіших символів національної мобілізації всього українського народу. У суспільстві зростає усвідомлення того, що закон Ківалова-Колесніченка, який став одним з потужних чинників, що викликали в Україні національну кризу, було задумано як знаряддя зовнішньої політики Росії. The paper discusses recent legislative initiatives aimed at creation of the effective mechanism of introduction of Ukrainian as a state language into all spheres of public life and making it an effective rule of law instrument in the 21-st century Ukraine. The Ukrainian language, as a visible token of Ukrainian ethnic identity, in the process of nation building has become one of the major symbols of national mobilization of the Ukrainian people as a whole. There is growing awareness in society that the Kivalov & Kolesnichenko law which still maintains in force was designed as an instrument of Russian foreign policy and became one of the powerful factors that provoked national crisis.