Теоретичні засади вивчення мовної норми - Коць, Т.А. (Мовознавство, 2017)
У статті проаналізовано теоретичні питання мовної норми як одного з центральних понять загальної теорії мови і категорії культури мови. Актуалізовано поняття прескриптивної і дескриптивної, символічної і прагматичної, сильної і слабкої, літературної і стильової норм у зв’язку з історією розвитку літературної мови. Особливу увагу звернено на динамічні процеси української літературної норми в контексті екстралінгвальних чинників. The article analyzes the theoretical issues of language rules as one of the central concepts of the general theory of language and culture category of speech. Modified notion prescriptive and descrip-tive, symbolic and pragmatic, strong and weak, literary norm and style rules in connection with the history of language. Particular attention is drawn to the dynamic processes of Ukrainian literary norm in the context extralinguistic factors.