Стратегії семантичного розвитку ірраціональної лексики - Деменчук, О.В. (Мовознавство, 2017)
У статті схарактеризовано стратегії семантичного розвитку ірраціональної лексики—семантичного класу слів, які позначають стан людини, що виникає не на раціональній основі, Ґрунтується не на вимогах розуму, логіки, суджень і т. ін. Основну увагу приділено визначенню моделей семантичної деривації дієслівної та прикметникової ірраціональної лексики в українській, польській та англійській мовах, встановленню зв’язків між вихідним та цільовим значеннями, з’ясуванню динаміки розвитку семантичної парадигми названих класів лексики в зіставному аспекті. The article focuses on the strategies of semantic development of irrational vocabulary — a semantic class of words that denote the human state, developing on no rational basis, grounding in no demands of reason, logic, opinion etc. The focus is made on the analysis of semantic derivation models of the adjectival and verbal irrational words in the Ukrainian, Polish and English languages, on the establishment of relations between the source and target meanings, on the ascertainment of semantic paradigm development dynamics of the given classes of words in a contrastive aspect.