Принцип нірвани в художній структурі повісті В.Підмогильного „Остап Шаптала” (фройдівський інстинкт смерті та буддизм) - Нестелєєв, М. (Питання літературознавства, 2009)
Аналізуються особливості взаємодії буддистських мотивів і психоаналітичної теорії у творі Валер’яна Підмогильного „Остап Шаптала”. Висвітлюються алюзії на життя Будди в повісті та обґрунтовується важливість інстинкту смерті для психологіки характеротворення образу Остапа Шаптали. Буддизм у тексті досліджується у зв’язку зі східнофілософською проблематикою твору, а також дотично до психоаналітичних зацікавлень автора у відтворенні бажання смерті головного персонажа за допомогою всебічного осмислення концепту Зігмунда Фройда „принцип нірвани”. In the article the features of co-operation of Buddhistic motives and psychoanalitic theory are analysed in V. Pidmohylnyi’s „Ostap Shaptala”. Allusions on Buddha’s life in V. Pidmohylnyi’s work are described and the importance of Death instinct for psychologically aspect of the making Ostap Shaptala’s character is investigated. Buddhism in the text is explored in connection with East-philosophic problems of writer’s story „Ostap Shaptala”, and also tangent to the author’s psychoanalitic personal interests in the recreation of main hero’s Death desire while with the exhaustive comprehension of Sigmund Freud’s concept „Nirvana principle”. Key words: Nirvana principle, Death instinct, Buddhism, psychoanalysis.