Лексикографічні технології тлумачення граматичної семантики - Загнітко, А.П. (Мовознавство, 2018)
У статті розглянуто лексикографічні технології тлумачення граматичної семантики у слов’янській лексикографії, з-поміж яких особливий статус належить лінеарній позиційності, системності, структурованості, симетричності та ін. Кожній із лексикографічних технологій тлумачення граматичної семантики властиві ієрархічність, наскрізність, парадигмальність, лінійна упорядкованість та ін., внутрішньословникове дотримання яких визначає рівень і вичерпність тлумачення лексем і силу взаємодії ↔ взаємної мотивованості кожної словникової статті. Лівобічне лінеарне розгортання граматичної семантики у словниковій статті корелює з правобічним наповненням останньої, вичерпністю експериментально-корпусного індексування, підтвердженням чого є диференціювання категорійного простору в іменників нульової відміни та еволюція їх класної (→ частиномовної) належності з адекватним відбиттям у прескрипціях. Лексикографічні технології тлумачення граматичної семантики ґрунтовані на множинах грамем, їх внутрішній ієрархії, доцентровій симетрії. The author considers lexicographical technologies of grammatical semantics interpretation in Slavic Lexicography, where the special status belongs to linear position property, systematic property, structuredness, symmetrical property, and others. Each of the lexicographical technologies of grammatical semantics interpretation inherits hierarchy, transparency, paradigmality, complication, and others that should be consistent within the dictionary for identifying the level and exhaustiveness of lexemes interpretation and the strength of the interaction ↔ mutual motivation of each dictionary entry. The leftside linearity of grammatical semantics ordering in the dictionary entry correlates with its right-side filling, completeness of experimental and corpus indexation, as evidenced by the differentiation of categorical space of zero declension nouns and by the evolution of their class affiliation with adequate reflection in prescriptions. Lexicographic technologies of grammatical semantics interpretation are based on the sets of gramemes, their internal hierarchy, centripetal symmetry.