Синтетичні форми минулого часу в сучасній сербській мові у загальнослов’янському і ширшому компаративному контексті - Ярмак, В.І.; Пономаренко, В.П. (Мовознавство, 2018)
Характерною рисою сучасної сербської мови є значна редукованість парадигми претеритальних форм дієслова. У статті розглянуто граматичний статус і ступінь поширеності синтетичних форм минулого часу, що перебувають на стадії зникнення, у літературній мові й діалектах, особливості функціонування цих форм у розмовній мові і в літературному дискурсі. Окреслено особливості балканського й специфічно сербського стереотипів сприйняття часу. Показовим є порівняння з відповідними темпоральними формами інших слов’янських, а також, зокрема, новогрецької і романських мов. A characteristic feature of the modern Serbian language is a considerable reduction
of preterit verb forms. The article deals with grammatical status and prevalence extent
of synthetic past tense forms being on the point of extinction, in literary language and
dialects, peculiarities of their functioning in spoken language and literary discourse.
Peculiarities of Balkan and specifically Serbian stereotypes of time perception are outlined.
It turns to be indicative to make a comparison with correspondent tense forms of other
Slavic, as well as, in particular, of the Greek and Romance languages.