Про джерела і найдавніші етапи німецького пуризму - Селігей, П.О. (Мовознавство, 2018)
Стаття простежує становлення лексичного пуризму в німецькій мові. Висвітлено його прагерманські джерела та розвиток у період з другої половини VІIІ ст. до
початку XVІI ст. Схарактеризовано пуристичну діяльність Карла Великого, Ноткера
Німецького, середньовічних містиків, Мартіна Лютера. Показано важливу роль пуристичної традиції у сформуванні лексичного складу німецької літературної мови. The paper traces the formation of the lexical purism in the German language. Its Proto-
Germanic sources are covered and its advance are described in the period from the second
half of the 8th C. to the beginning of the 17th C. The purist activities of Charlemagne,
Notker the German, medieval mystics, Martin Luther are characterized. The important
role of purism in the formation of the German standard language lexicon is shown.