Етноніміка сучасних європейських мов і проблема національних стереотипів - Пономаренко, В.П. (Мовознавство, 2018)
У статті розглянуто основні проблемні моменти, що стосуються класифікації і функціонування різнорідних етнонімічних назв у романських, германських,
слов’янських та інших мовах. Крім метонімізації етнонімів і відетнонімних назв,
увагу зосереджено на етнофолізмах як відображенні національних стереотипів, а
також на інших експресивних етнонімах. Іншу частину присвячено фразеологічним
одиницям з етнонімічними компонентами, які своєрідним чином відбивають особливості етнічної ментальності. The article outlines and focuses on the main problem issues regarding classification
and functioning of heterogeneous ethnonymic names in Romance, Germanic, Slavonic
and other languages. Besides of metonimization of ethnic and derivative ethnonymic
names, attention is concentrated on ethnopholisms representing national stereotypes,
as well as on other expressive ethnonyms. Another part deals with phraseological units
with ethnonymic components, which reflect in a peculiar way certain features of ethnical
mentality.