Даниленко Л. І. Чеська пареміологія в генетичному, лінгвокогнітивному і дискурсивному висвітленні - Дядечко, Л.П. (Мовознавство, 2019)
Рецензія на книгу: Даниленко Л. І. Чеська пареміологія в генетичному, лінгвокогнітивному і дискурсивному висвітленні. Київ. : Видавн. дім Дмитра Бураго, 2019. — 440 с.
Поява монографії з богемістики, безумовно, є подією неординарною для вітчизняної науки, де праці, пов’язані з описом історії, мов, культур західно- та південнослов’янських народів, посідають ще скромне місце на тлі активізації контактів України з країнами ЄС в економічній, політичній, освітянській галузях та на побутовому рівні. Дослідження Л. І. Даниленко «Чеська пареміологія в генетичному, лінгвокогнітивному і дискурсивному висвітленні» охоплює всі три названі об’єкти: мову, історію й культуру в їх взаємозв’язку. Крім цього, воно розкриває лінгвістичний складник учення про прислів’я, що є закономірним етапом розвитку фразеологічної думки й підтримується увагою вчених, сфокусованою на культуроємних одиницях, серед яких чи не найпоказовішими виступають саме народні афоризми.