Фрагментація у газовій фазі комплексів цирконо- і гафноцену з каркасними лігандами - Графов А.В. (Украинский химический журнал, 2000)
Представлено результати комплексного мac-спектрометричного дослідження поведінки у газовій фазі нового сімейства мішанолігандних біc-циклопентадіенильних координаційних сполук Zr(lV) та Hf(іV) з каркасними алкоголятними лігандами. Шляхи фрагментації ключових іонів досліджено за допомогою МIКЕ-спектроскопіі, яка дає коректну кореляцію з процесами термічного розкладу даної сполуки. Продемонстровано, що домінуючим фактором, який визначає напрями і продукти фрагментації, є будова конкретного каркасного ліганду; вплив центрального атома є менш істотним. Показано можливість керування СVD-процесом одержання функціональних матеріалів заданого складу та будови не фізичними засобами, а цілеспрямованим синтезом npeкypcopів з необхідними каркасними лігандами.