Нові тенденції в поширенні елементів російської мови в корпусі й текстах української літературної мови. ІІ - Тараненко, О.О. (Мовознавство, 2019)
У статті розглядаються українсько-російські мовні контакти на сучасному етапі
(кінець ХХ — початок ХХІ ст.), які характеризуються певним ослабленням впливів
російської мови на українську й, навпаки, посиленням впливів української мови на
російську (в Україні), більшою увагою українськомовної спільноти до проблем національної самобутності української мови (з «відштовхуванням», зокрема, від російської мови). До аналізу залучено як власне запозичення з російської мови в корпусі
української літературної мови, так і російськомовні текстуальні вкраплення в структурі українського мовлення, їхні семантичні, стилістичні, прагматичні функції. The article deals with the present-day state of Ukrainian-Russian language contacts
(at the turn of the twenty-first century), which are characterized by some weakening of
Russian language influences on the Ukrainian language and, vice versa, reinforcement
of Ukrainian language influences on the Russian language (in Ukraine), by the greater
attention of Ukrainian-speaking community to problems of national originality of
Ukrainian (with «estrangement» in particular from Russian). The article includes analysis
of both Russian borrowings proper in the corpus of the Ukrainian language and Russian
textual inclusions in the structure of the Ukrainian speech, their semantic, stylistic, and
pragmatic functions.