Віртуальна лексикографічна лабораторія «Словник української мови» як інструмент семантичних досліджень - Широков, В.А.; Олександрук, І.В. (Мовознавство, 2019)
У статті йдеться про застосування теорії лексикографічних систем як методології організації та проведення різнопланових досліджень мовної системи. Інструментальним засобом для цього служить Віртуальна лексикографічна лабораторія «Словник української мови» (ВЛЛ СУМ). Подано приклади закономірностей лексичної системи української мови, встановлені з використанням ВЛЛ СУМ. Запропоновано семантичну та інструментальну структури електронного тлумачного словника, інтегрованого з ВЛЛ СУМ, для поглибленого дослідження семантичної структури українського прикметника. The article deals with the application of the theory of lexicographic systems as a
methodology for organizing and conducting diverse studies of the language system. A
tool for this purpose serves the Virtual lexicographic laboratory «Dictionary of Ukrainian
Language» (VLL SUM). Examples of regularities of the lexical system of the Ukrainian
language, established using the VLL SUM, are given. The semantic and instrumental
structures of the electronic explanatory dictionary integrated with VLL SUM for the indepth
study of the semantic structure of the Ukrainian adjective are proposed.