Словотвірна реконструкція праслов’янської лексики (безсуфіксних дієслів). 1 - Скляренко, В.Г. (Мовознавство, 2019)
Стаття присвячена словотвірній реконструкції праслов’янської лексики, зокрема реконструкції праслов’янських безсуфіксних дієслів, які не збереглися в жодній зі слов’янських мов. Реконструкція здійснюється на основі віддієслівних імен. Для цього встановлюється словотвірна закономірність, яка існувала в праслов’янській мові у співвідношенні: безсуфіксне дієслово — похідне від нього ім’я. На основі встановленої словотвірної закономірності реконструйовано такі праслов’янські безсуфіксні дієслова: **česti «шкрябати, чесати, розчісувати», **česti «різати», **drebti «дрібнити, дробити, розчленовувати ціле на окремі частини», **dret’i «колоти», **klepti «бити, стукати», **nezti «проколювати», **plesti «родити, народжувати», **stet’i «покривати», **šesti «іти», **tepti «гріти, робити теплим», **žesti «бажати, хотіти». The article’s subject matter is Common Slavonic derivation reconstruction, in
particular the reconstruction of Common Slavonik suffixless verbs which are not reflected
in any of the Slavonic languages. Having established the Common Slavonic word formation
pattern «underlying suffixless verb ― derived noun», the author bases his reconstruction
on deverbative nouns, from which, in accordance with pattern, he deduces the following
Common Slavonic suffixless verbs: **česti «to scratch, comb», **česti «to cut», **drebti
«to break up, split up, splinter, subdivide», **dret’i «to split, chop», **klepti «to beat,
strike», **nezti «to pierce», **plesti «to give birth, bear», **stet’i «to cover», šesti «to
go», **tepti «to warm up, make warm», **žesti «to want, desire».