Мовна ідентичність як домінанта світогляду: Пантелеймон Куліш. Епістолярій - Шевченко, Л.І. (Мовознавство, 2020)
У статті в категоріях і поняттях сучасної лінгвістики розглянуто проблематику мовної ідентичності як домінанти світогляду П. Куліша — поліфонічної особистості в історії української культури. Матеріал дослідження — епістолярій українського митця слова, який є репрезентативним для розуміння авторської концепції щодо національної ідентичності та її головної ознаки — мовного самоусвідомлення. Епістолярій Куліша досліджується в категоріях теорії Е. Х. Еріксона, що стала інтелектуальною матрицею для розуміння процесів розвитку суб’єкта в певних психосоціальних умовах і обставинах. Аналізується домінанта україноцентричності митця, збагачення його світогляду європейськими ідеями, ідеалами, культурними фактами і, як наслідок, — сформований світогляд з розумінням ідентифікаційної перспективи народу в європейській історії та культурі. Твердиться, що теорія Е.Х. Еріксона створила інтелектуальну матрицю аналізу розвитку суб’єкта в системі психосоціальних умов і обставин. Розглянуто основний постулат автора, в якому аналізується співвідносність особистості з психосоціальною тотожністю. У статті розглянуто критерії етноідентифікації П. Куліша: екзистенційний вибір, усвідомлення шляхів самореалізації, досягнення внутрішньої свободи, вирішення індивідуально-психологічних проблем належності до певної соціальної страти, реалізація потужних інтенцій особистості в національній мові. Аналітика статті побудована на епістолярії П. Куліша — репрезентативній формі авторської комунікації з провідними літераторами і громадськими діячами слов’янського світу середини ХІХ ст. Епістолярій дозволяє висвітлити панораму ідей і концепцій, що були актуалізовані інтелектуалами в контексті аналізу проблеми національної ідентичності. На фактичному матеріалі обґрунтовується теза про еволюцію світогляду П. Куліша, розширення інтелектуальних інтенцій творчої особистості, виявлених у розробці питань мовної ідентичності. In categories and concepts of modern linguistics the author investigates the problems
of linguistic identity as dominant in Panteleimon Kulish’s outlook. P. Kulish’s epistolary
and creative work are investigated in the categories of E. Erickson’s theory, which has
become an intellectual matrix for understanding the processes of a subject’s development
in certain psychosocial conditions and circumstances. The author states that E. Erickson’s
theory created the intellectual matrix of a person’s development analysis in the system
of psychosocial conditions and circumstances. The scholar studies E. Erickson’s main
postulate, namely the correlation of a personality with psychosocial identity. The research
material is the epistolary of the Ukrainian writer, which represents the author’s concept
of national identity and its main feature, linguistic self-awareness. The actual material
substantiates the thesis about evolution of P. Kulish’s outlook, extension of intellectual
intentions of the creative personality revealed in the development of linguistic identity
issues.P. Kulish’s evolution of worldview is considered as a sequence of the author’s
values transformations from dominant slavophile ideas to active defense of Ukrainiancentric
position which determinine the comparability between the mother tongue and
world languages and their cultural heritage. In the concept of P. Kulish the existential
perspective of Ukrainians is in cultural manifestations of the national word and literary
texts. P. Kulish’s argument, based on proving ethical, historical, psychological, vocation
to the literary and the publisher’s own experience, is analyzed in the article. The paper
updates the ideas and personalities of cultural figures who, together with P. Kulish, defined
Ukrainian identity in the middle of the 19thcentury.