Підстави вибору порівняльно-типологічного методу для окреслення морально-етичних концептів у творчості Г. Квітки-Основ’яненка, Ч. Б. Брауна та Н. Готорна - Лаврієнко, Т. (Питання літературознавства, 2009)
Досліджуючи художнє потрактування морально-етичних концептів у творчості Г. Квітки-Основ’яненка, Ч. Б. Брауна та Н. Готорна, вважаємо доцільним скористатися порівняльно-типологічним методом. Висвітлюється сучасне трактування типології, розширення діапазону контексту та значення пошуку не лише аналогій, а й відмінностей, які дають важливий матеріал для встановлення специфічних особливостей літературних явищ і процесів, розкриття прикмет самобутності й своєрідності. In order to investigate the moral concepts interpretation in the works by H. Kvitka-Osnovjanenko, Ch. B. Brawn and N. Hawthorne we consider to be reasonable to use the comparative-typological method. The article reveals the modern treating of typology, context extension and the meaning of the clearing up not only correspondences, but also differences that ascertain the specific features of the literary phenomena.