Дослідження стародруків та рідкісних видань: з історії атрибуції книжкових пам’яток - Ковальчук, Г. (Український історичний журнал, 2021)
Мета публікації – привернути увагу до проблеми артефактної цінності книжкової
спадщини, представити деякі відомості з праць істориків книги минулого про книжкові
раритети, важливі не лише для поодиноких бібліофілів, а насамперед для історії книжкової
культури, для книгознавства як спеціальної історичної дисципліни. Для виявлення та аналізу
такої інформації застосовано методи евристики, джерелознавчого пошуку, відбору, аналізу і
синтезу інформації, а головне – атрибуції: встановлення автора, назви, часу і місця виходу
книги, визначення її цінності та рідкісності. Наукова новизна: представлено інформацію про
деякі стародруки, відомі лише за бібліографією, а також про неординарні видання чи окремі
примірники рідкісних видань ХVII–ХХ ст., які відрізняються від основного накладу видання.
Інформація зібрана автором статті за документами з архівних фондів Національної бібліотеки
України ім. В.І.Вернадського та деякими публікаціями, а також за власними емпіричними
спостереженнями книжкових пам’яток. Основні результати. Окрім введення в науковий
обіг маловідомої чи призабутої інформації з праць істориків книги минулого про незвичайні
видання чи примірники, аналізуються також терміни «унікум», «рідкісна книга», «варіанти
видань», «видавничі підробки», «фальсифікати», «псевдовидання» та ін. Для достовірної
атрибуції давніх видань наголошено на необхідності дослідження паперу книги, її художнього
оформлення та якості поліграфічного виконання, унікальності примірника завдяки іншій
присвяті, автографу видатної особи, цінних для історії коментарів, залишених власником
книги на її берегах. Доводиться, що дослідження книжкових пам’яток, першим етапом якого
є атрибуція книг, їх дбайливе збереження, ретельний науковий опис, популяризація в різний
спосіб складають основи книжкового пам’яткознавства – наукового напряму й одночасно сфери
практичної діяльності з рідкісними, цінними книжками, що є пам’ятками історії та культури. The aim of the publication is to attract attention to the problem of book heritage artifact
value, to present particular evidence from the past book historians’ works, dedicated to book rarities.
Such information is important not only for single bibliophiles but also for the history of book
culture, for the book science as an auxiliary science of history. The discovery and analysis of such
information demanded the application of the following methods: heuristics, source search, selection,
analysis and synthesis of information, and the most important – the attribution: defining the author,
the title, the time, and the place of book publishing, defining its value and rarity. The scientific
novelty. The information on some early printed editions, known only in the bibliography, and
also on extraordinary editions or separate copies of rare books of 17th – the beginning of 20th cc.,
which differ from the majority of printed copies. The information was collected by the author of the
article in documents from archive collections of V.Vernadskyi National Library of Ukraine and some
publications, as well as personal empiric observation of book monuments. The main results. Besides
of introduction to scientific use hardly known or forgotten information from the works of past book
historians on unique editions or copies, the concepts of unicum, rare book, variants of editions,
editorial forgeries, falsifications, pseudo-editions, etc. were also analyzed. It was pointed out that
accurate attribution of ancient editions demands investigation of the book paper, its art decoration,
and the quality of the polygraphic process, the uniqueness of the edition due to alternative dedication,
autograph of a prominent person, valuable for the history comments, left by the owner of the book
on its margins. It is proved that book monuments researches, the first stage of which is the attribution
of books, their careful storage, accurate scientific description, popularization in different ways make
a basis of the book memorabilia – the scientific approach and at the same time the sphere of practical
work with rare and valuable books that are the monuments of the history and the culture.