Маєткова культура України у сучасних гуманітарних та природничих дослідженнях - Казьмирчук, М.; Мех, Н. (Український історичний журнал, 2021)
Метою дослідження є аналіз сучасних праць представників гуманітарних та
природничих наук щодо висвітлення маєткової культури України кінця XVIII – початку
ХІХ ст. Методологія. У статті використано загальнонаукові принципи, метод історіографічного аналізу та проблемно-хронологічний метод. Наукова новизна. Стан дослідження маєткової культури України мистецтвознавчого та природничого напрямку нині не висвітлений. Висновки. Мистецтвознавчий напрям досліджень маєткової культури України, так
само як у радянський період, понині залишається одним з найкраще представлених. Дослідження щодо архітектури маєтків торкаються біографій видатних зодчих, проблем вивчення стильового образу маєтків, а садово-паркові комплекси розглядаються як твори мистецтва, зокрема аналізуються форми та композиція в парковому мистецтві, висвітлюються
принципи садово-паркового будівництва. Велику увагу мистецтвознавці та культурологи
традиційно приділяють будівлям маєтків, інтер’єрам, декору та мистецьким колекціям.
Архітектори переважно аналізують стилі маєткового будівництва та складають авторську
періодизацію. Слід відзначити, що більшість праць архітектурного напряму наближені
до історико-краєзнавчого напрямку. Природничий напрямок представлений насамперед
працями географів (історична та фізична географія, етнокультурне та антропогенне ландшафтознавство) та біологів (ботанічні аспекти садово-паркових комплексів). Представники цього напрямку переважно акцентують увагу на садово-паркових ландшафтах, їхній
дендрофлорі. Сучасні праці вітчизняних дослідників сприяють поглибленню історико-архітектурних та природничих знань щодо маєткової культури України та залученню до
наукового обігу низки втрачених пам’яток палацової та садибно-паркової архітектури різних регіонів, що надає можливість створити цілісну історію розвитку маєтків та їхнього культурного світу нашої держави. The aim of the article is to analyze the modern publications of representatives of the
humanities and natural sciences on the manor estate culture of Ukraine at the end of 18th –
the beginning of 19th centuries. Methodology. General scientific principles, method of
historiographic analysis and problem-chronological method are applied in the research. A scientific
novelty of the article is consisted in the fact that current researches of the manor estate culture of
Ukraine made by representatives of the art studies tendency and the natural sciences tendency have
not been overviewed hitherto. Conclusion. The art studies tendency in the manor estate culture
of Ukraine researches is the best represented as it was in the Soviet time. Studies of the architecture
of manor estates deal with famous architects biographies, problems of the manor estate style
patterns, there landscape complexes are examined as artworks, in particular, forms and composition
in the landscape art are analyzed, principles of the landscape development are highlighted.
Art critics and culturologists traditionally focus close attention on manor estate buildings, interiors
and art collections. Architects mostly analyze manor estate styles and make authors periodizations.
It has to be emphasized that the most of researches made by representatives of this tendency are very
close to works of scholars belong to the local historian tendency. The natural science tendency is
represented, first of all, by publications of geographers (the historical and physical geography, the
ethnocultural and anthropogenic landscape studies) and biologists (the botanic aspects of landscape
complexes). These researchers accentuate on landscapes and their dendroflora. Current works of
domestic scholars facilitate deepening historical, architectural and natural knowledge on the manor
estate culture of Ukraine and introducing lost sites of palace and landscape architecture from
different regions into scientific use. All of this gives an opportunity to reconstruct the history of
manor estate of Ukraine and their cultural world.