Апологія деяких сучасних краєзнавців про початки українського друкарства - Якимович, Б. (Український історичний журнал, 2021)
Мета допису – спростувати міф про так звану друкарню з рухомими літерами
на основі епохального відкриття німця Йоганна Ґутенберґа, яку фундував львівський міщанин
Степан Дропан, і котра нібито діяла у Львові в 1460 р. І хоч ця історія, що ґрунтується на
маловірогідних документах XVIII cт., була вже з’ясована у працях провідних книгознавців
України, проте як нібито доконаний факт вона ввійшла навіть до сучасного вітчизняного
підручника з історії видавничої справи та вряди-годи стає предметом нових спекуляцій
аматорів від бібліологічної науки. Методологія ґрунтується на принципах історизму та
наукової об’єктивності з використанням порівняльно-історичного, проблемно-хронологічного,
структурно-системного методів, а також книгознавства. Наукова новизна. Подано картину
та дефініції виникнення перших українських друкованих видань. Сформульовано найбільш
вірогідні версії та гіпотези, якими могли бути друкарні та їх продукція у Львові у XVI ст., чому
до Івана Федоровича (Федорова) в Москві існувала анонімна друкарня, яка роль Швайпольта
Фіоля й Івана Федоровича в українському книгодрукуванні, ким найімовірніше була та особа,
котра 1574 р. надрукувала у Львові першу датовану книжку кириличного друку. The aim of the study is to elucidate the myth of the so-called movable type
printing house based on the epoch-making discovery of the German Johannes Gutenberg,
which was funded by Stepan Dropan, a Lviv burgher, and which allegedly operated in Lviv in
1460. Although this story was clarified in the works of prominent bibliologists of Ukraine and
as a fait accompli even entered the modern Ukrainian textbooks on the history of publishing
(by M.Tymoshyk), from time to time it becomes the subject of speculation of amateurs of
bibliology. Research methodology is based on the principles of historicism and scientific
objectivity using comparative-historical, problem-chronological, structural-systemic methods, as
well as bibliological methodology. The scientific novelty contains the fact that the author gave a
picture and definitions of the origin of the first Ukrainian printed editions, as well as formulated
the most probable versions and hypotheses concerning printing houses and their products in Lviv
in the 16th century and why there was an anonymous printing house in Moscow. The author also
studied the role of Schweipolt Fiol and Ivan Fedorovych in Ukrainian book printing and learned
who was most likely the person who printed the first dated book in Cyrillic in 1574 in Lviv, the
original area of the Ukrainian people.