Академік М.Грушевський і нарком освіти М.Скрипник у контексті комунізації ВУАН (1927–1931 рр.) - Пиріг, Р. (Український історичний журнал, 2021)
Метою дослідження є висвітлення складних взаємовідносин академіка М.Грушевського й наркома освіти УСРР М.Скрипника у ході боротьби ЦК КП(б)У за ідеологічний контроль над Всеукраїнською академією наук. Завдання статті полягають в історичній
реконструкції перетворення колишніх ідейних опонентів – очільника УНР і голови уряду
УСРР – на ситуативних попутників у контроверсійному процесі українізації та комунізації
академічних установ, істотні розходження у візіях ученого й функціонера на цілі та призначення реорганізованої ВУАН призвели до репресій проти М.Грушевського. Методологія
базується на принципах історизму, науковості, системності. Використовуються проблемно-хронологічний, історико-біографічний, порівняльний, аналітичний методи. Наукова новизна визначається постановкою та комплексним дослідженням конкретних умов,
спонукальних мотивів, латентних дій, ідеологічних розбіжностей у відносинах академіка
М.Грушевського й наркома М.Скрипника. Важливим також є порівняльний аналіз фіналів їхніх життєвих доль. The purpose of the study is to highlight the complex relationship between academician
M.Hrushevskyi and people’s commissar for education of the UkrSSR M.Skrypnyk during the
struggle of the Central Committee of Communist Party for ideological control over the All-
Ukrainian Academy of Sciences. The objectives of the article are the historical reconstruction of
the transformation of former ideological opponents – the leader of the Ukrainian People’s Republic
and the head of the UkrSSR government – into situational companions in the controversial
process of Ukrainization and communisation of academic institutions, significant differences
in the views. The research methodology is based on the principles of historicism, scientific
systematism problematic-chronological, historical-biographical, comparative, analytical methods
are used. Scientific novelty of this paper is determined by the formulation and comprehensive
study of specific conditions, motives, latent actions, ideological differences in the relations between
academician M.Hrushevskyi and people’s commissar M.Skrypnyk. It is also important to compare
the last periods of their lives.