Чорносотенці: український аспект (кінець ХІХ – 1917 р.) - Реєнт, О.; Сердюк, О. (Український історичний журнал, 2021)
Мета статті – реконструювати та проаналізувати основні етапи й особливості
чорносотенного руху в Україні наприкінці ХІХ ст. та у часи Першої світової війни.
Методологія ґрунтується на принципах історизму, об’єктивності. Використано
порівняльно-історичний, аналітично-септичний методи, методики наукової критики
джерел, міждисциплінарний підхід. Наукова новизна. На підставі опрацьованих джерел,
значна частина яких уперше вводиться в науковий обіг, охарактеризовано специфіку
чорносотенного руху в Україні у вказаний час. Результати дослідження. Проблематика
чорносотенного руху в Російській імперії на початку ХХ ст., попри всю її складність і
суперечливість, досить успішно досліджується російськими, українськими, єврейськими
та іншими істориками й публіцистами вже понад століття. Істотно вивчена історія
виникнення і становлення чорносотенних партій та організацій, їх чисельність, соціальний
склад в Україні і загалом в імперії. Проаналізовано різні течії у чорносотенстві – від
поміркованих до екстремістських, хід єврейських погромів та причини антисемітизму.
Менше уваги дослідники приділили зв’язкам чорносотенців, їхніх очільників із російським
монархізмом, широкою селянською масою та ієрархами православної церкви. Ще слабше
висвітлено думську тактику чорносотенців, їх ставлення до маніфесту від 17 жовтня 1905 р.,
проблеми конституціоналізму після обнародування останнього. Серйозною прогалиною
у вітчизняній історіографії залишається діяльність чорносотенців у роки Першої світової
війни. The purpose of the article is to reconstruct and analyze the main stages and features
of the Black Hundreds movement in Ukraine in the end of the 19th century and during the World
War I. The research methodology is based on the principles of historicism, scientificity, objectivity.
Comparative-historical, analytical-septic methods, methods of scientific criticism of sources,
interdisciplinary approach are used. Scientific novelty. On the basis of the processed sources, a
significant part of which is first introduced into scientific circulation, the specifics of the Black
Hundreds movement in Ukraine at the end of the 19th century are characterized and in the first
decades of the 20th century. Results of the research. The issue of the Black Hundreds movement
in the Russian Empire in the early 20th century, despite all its complexity and contradictions, has
been quite successfully studied by Russian, Ukrainian, Jewish and other historians and publicists
for over a century. The history of the origin and formation of the Black Hundreds parties and
organizations, their number and social composition in Ukraine and in the empire in general has
been significantly studied. Various currents in the Black Hundreds were analyzed – from moderate
to extremist, the course of the Jewish pogroms and the causes of anti-Semitism. Researchers have
paid less attention to the ties of the Black Hundreds and their leaders with Russian monarchism,
the broad peasantry, and the hierarchs of the Russian Orthodox Church. The Duma tactics of
the Black Hundreds, their attitude to the tsarist manifesto of October 17, 1905, and the problems
of constitutionalism after its promulgation were even less well covered. The activity of the Black
Hundreds during the World War I remains a serious gap in the national historiography.