Окупаційна політика російської влади в ґенерал-ґубернаторстві Галичина в 1914 р. (на прикладі Тернопільської ґубернії) - Зуляк, І.; Сегеда, С. (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження полягає в аналізі окупаційної політики російської влади в
ґенерал-ґубернаторстві Галичина (на прикладі Тернопільської ґубернії) впродовж серпня –
грудня 1914 р. Методологія базується на принципах історизму, системності, науковості,
верифікації, авторської об’єктивності. Одним із провідних став метод локальної історії,
орієнтований на вивчення тієї чи іншої території з позиції становлення й формування політики
окупаційної адміністрації, формування на «новоприєднаних» теренах адміністративно-
територіального устрою, притаманного Російській імперії. Наукова новизна. Розкрито
процес становлення й формування окупаційної політики російської влади в Тернопільській
ґубернії в окреслений період. Висновки. Досліджено насильницьку адаптацію до російського
адміністративно-територіального устрою, висвітлено складне становище населення в нових
умовах. З’ясовано, що однією з важливих функцій адміністративних органів було наповнення
бюджету шляхом накладення штрафів за невиконання розпоряджень, конфіскація майна,
виселення. Доведено, що заходи окупаційної влади на Тернопільщині впродовж серпня –
грудня 1914 р. мали загарбницький характер, призвели до реалізації самодержавної політики
в ліквідації місцевих органів самоуправління, нав’язуванні загальноімперських стереотипів,
руйнуванні самобутнього суспільно-політичного, соціально-економічного й культурно-освітнього розвитку краю. The aim of the study is to analyze the occupation policy of the Russian government
in the Governor-General of Halychyna on the example of Ternopil Province during
August – December 1914. One of the leading methods used by the authors was the method of
local history, focused on the study of a territory from the standpoint of formation and formation
of the policy of the occupation administration, adaptation and imposition on the “newly acceded”
territories of the administrative-territorial structure of the Russian Empire. Scientific novelty.
The process of formation and formation of the occupation policy of the Russian government in
the Ternopil Province in the outlined period is revealed. Conclusions. The violent adaptation of
local areas to the Russian administrative-territorial system has been studied; highlights the difficult
situation of the population of Ternopil Province in the conditions of the Russian occupation
authorities, given the imperial autocratic policy, the capture of Halychyna and Bukovyna; it was
found that one of the important functions of administrative bodies was to fill the budget with
funds by imposing fines for non-compliance with orders, confiscation of movable and immovable
property, eviction, etc.; it is proved that the occupation policy of the Russian government in
Ternopil Province during 1914 led to the implementation of imperial autocratic policy in the
elimination of self-government, imposition of general imperial stereotypes, the destruction of
original socio-political, socio-economic and cultural-educational development of the region.