Мародерство, грабежі, розбій російських окупаційних військ на Східній Галичині й Північній Буковині в роки Першої світової війн - Орлик, C. (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження – висвітлити проблему мародерства, грабежів і розбою, які чинилися
російською окупаційною владою в роки Великої війни в тимчасово окупованих українських
регіонах – Східній Галичині та Північній Буковині, що актуалізувалася у зв’язку з розпочатою
Російською Федерацією війною проти України. У процесі роботи використано загальнонаукові та
спеціальні історичні методи дослідження: причинно-наслідковий, системного аналізу, історико-
порівняльний, ретроспективний, історико-типологічний, історико-генетичний та ін. Наукова
новизна полягає в тому, що вперше в історіографії проведено спеціальний аналіз поведінки
російських окупаційних військ та цивільної окупаційної влади на території Східної Галичини і
Північної Буковини в часи Першої світової війни, що проявлялася у вигляді мародерства, грабежів,
розбою стосовно мешканців окупованих територій. Основні результати дослідження. Акцентовано
увагу на прийнятих напередодні Великої війни нормах міжнародного гуманітарного права щодо
захисту життя, гідності, релігійних переконань та приватної власності цивільного населення під час
збройних конфліктів. Спираючись на архівні документи, наведено конкретні факти мародерства,
грабежів і розбою, які чинилися російською окупаційною владою відносно цивільного населення на
тимчасово окупованих західноукраїнських землях, і показано, що ці факти були типовими і масовими.
Акцентовано увагу на тотальних реквізиціях на потреби армії у селян і поміщиків збіжжя, продуктів
харчування, конфіскації покинутого власниками майна, банківських вкладів та майна, яке знаходилося
у банківських установах, грабежах особистого майна мешканців окупованих територій, вимаганні
контрибуцій від жителів міст, які здійснювали російські війська та російська окупаційна влада.
Розкрито особливості вивезення награбованого майна під час евакуації російських військ. Висновки.
Випадки мародерства, грабежів та розбою стосовно місцевого населення Східної Галичини і Північної
Буковини з боку російських військ та встановленої у тилових районах цивільної окупаційної влади під
час Першої світової війни були масовими і жорстокими, супроводжувалися навмисним нищенням
приватного житла та майна, що доводило місцеве населення до зубожіння та голоду. The purpose of the work to highlight the problem of marauding, plundering and
brigandage committed by the Russian occupation authorities against civilian population on
the temporarily occupied Ukrainian territories of Eastern Halychyna and Northern Bukovyna
during the World War I, that was actualized in connection with the war started by Russia against
Ukraine in February 2022. General scientific and special historical methods of research were
used, such as causal chain method, system analysis, historical-comparative, retrospective, historicaltypological,
historical-genetic and others. Scientific novelty is a special analysis, for the first time
in historiography, of the behaviour of Russian occupation forces and civil occupation authorities
on the territories of Eastern Halychyna and Northern Bukovyna during the Great War, which
had manifested itself in the form of marauding, plundering and robbery aimed at inhabitants
of occupied territories. Main results of the study. The attention is focused on the norms of
international humanitarian law adopted before the World War I regarding the protection of life,
dignity, religious beliefs, and private property of the civilian population during armed conflicts.
Based on archival documents, concrete evidence of the marauding, plundering and brigandage
committed by Russian occupation authorities against civilian population on the temporarily
occupied territories of Western Ukraine are given, the considered facts were typical and mass.
Special attention is paid to the total requisition of grain, foodstuff for the needs of the army from
the peasants and landowners, confiscation of property abandoned by its owners, bank deposits and
property kept in banking institutions, looting of the personal property of residents in the occupied
territories, extortion of indemnities from residents of cities and other actions of Russian army
and Russian occupation authorities. Attention is paid to the peculiarities of the transportation
of looted property during the evacuation of Russian army. Conclusions. Cases of marauding,
plundering and brigandage aimed at civilian population of Eastern Halychyna and Northern
Bukovyna, which were committed during the Great War by the Russian troops and Russian civil
occupation authorities established in hinterland districts, were mass, cruel, and accompanied by
deliberate destruction of private houses and property, that caused poverty and starvation of the
local population.