Поховання гетьмана Б.Хмельницького у Суботові: візії та реалії - Лазуренко, В. (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження полягає у з’ясуванні місця поховання гетьмана України Б.Хмельницького та його старшого сина Тимоша. Акцентується увага на актуальності комплексного
аналізу проблеми в контексті новітніх пошуків крипти Б.Хмельницького та версії російської дослідниці Т.Таїрової-Яковлевої. Наукова новизна визначається залученням й опрацюванням широкого кола джерел із порушеної проблеми, новітнім і критичним, ідеологічно незаанґажованим поглядом на проблему. Основні результати. Історична традиція спирається на ряд джерел, які
вказують на поховання Б.Хмельницького саме в Іллінській церкві Суботова, що на Чигиринщині. Факт захоронення гетьмана в Михайлівській церкві відверто дискусійний. Нотатки П.Алеппського стосовно його перебування у Суботові в 1656 р. потребують лінґвістичних уточнень з
огляду на множинність списків і перекладів. Територія біля Іллінської церкви більше відповідає
призначенню ринкової площі, з урахуванням топографії й топоніміки місцевості, ніж імовірні локації поблизу Михайлівської. Доведено суб’єктивізм о. М.Грушевського у вибірковому висвітленні при публікації суботівських леґенд і переказів епізодів щодо поховання Б.Хмельницького. Враховуючи виявлені 2019 р. всередині Іллінської церкви аномалії, новітні публікації та джерельні
відомості, перспективними на сьогодні видаються пошуки місця поховання гетьмана й, можливо,
його сина Тимоша саме під цим храмом. З огляду на наведені факти, що засвідчують періодизацію історії Михайлівської церкви, підтверджено думку щодо функціонування її як парафіяльної,
а Іллінської – як родової усипальниці Хмельницьких. Практичне значення досягнутих результатів. Дослідження дає змогу знизити невизначеність при вирішенні проблеми поховання Б.Хмельницького і привернути увагу істориків та краєзнавців до окресленої проблематики. The purpose of the study is to find out the burial place of the Hetman of Ukraine
B.Khmelnytskyi and his eldest son Tymish. Emphasis is placed on the relevance of a comprehensive
analysis of the problem in the context of the latest search for the crypt of B.Khmelnytskyi and
the version of the Russian historian T.Tairova-Yakovleva. Scientific novelty is determined by the
involvement and elaboration of a wide range of sources on the raised problem, the latest and critical
view of the problem, unbiased by ideological layers. The main results of the study. The historical
tradition is based on a number of sources that point to the burial of B.Khmelnytskyi in St. Elijah’s
Church in Subotiv, Chyhyryn district. The fact of B.Khmelnytskyi’s burial in St. Michael’s Church
is openly debatable. P.Aleppo’s notes on his stay in Subotiv in 1656 need linguistic clarification
given the multiplicity of their lists and translations. The area near St. Elijah’s Church is more in
line with the purpose of the market square, taking into account the topography and toponymy
of the area, than the probable locations near St. Michael’s Church. The subjectivism of Fr.
M.Hrushevskyi in selective coverage during the publication of Subotiv’s legends and retellings of
episodes about the burial of B.Khmelnytskyi is proven. Given the anomalies discovered in 2019
inside St. Elijah’s Church, the latest publications and sources, the search for the burial place of
B.Khmelnytskyi and, possibly, his son Tymish under this church seems promising today. In view
of the above facts, which testify to the periodization of the history of St. Michael’s Church, the
idea of the functioning of this church as a parish one, and St. Elijah’s Church – as the ancestral
tomb of the Khmelnytskyi family has been confirmed. The practical significance of the results
achieved. The research makes it possible to reduce the uncertainty in solving the problem of
B.Khmelnytskyi’s burial and to draw the attention of historians, local historians, journalists,
philologists and politicians to the outlined issues. A scientific substantiation for purposeful
searches for the burial place of B.Khmelnytskyi and T.Khmelnytskyi is offered.