Зображення людини як художній вимір літературного напряму - Сізова, К. (Питання літературознавства, 2009)
Простежується ґенеза концепції героя і принципів його зображення у літературних напрямах ХІХ – початку ХХ століть, розглядаються традиції літературного портретування різних стилів в їхній послідовності на тлі загального розвитку українського літературного процесу цієї доби. Виявляються основні закономірності зображення людини. Крізь призму стильової домінанти осмислюється своєрідність структури і семантики портрета. The article deals with genesis of hero’s conception and portrayal principles in literature trends of 19th – early 20th centuries; literature portrayal traditions from style to style are analyzed on the background of Ukrainian literature process general development during this period. The main regularities of human portrayal are determined. Structural and semantic peculiarities of portrait are evaluated through the style dominant prism.