Мультикультуральний чинник роману „Бляшаний барабан” Г. Граса - Варецька, С. (Питання літературознавства, 2009)
На прикладі роману “Бляшаний барабан” (1959) Ґюнтера Ґраса охарактеризовано мультикультурний аспект творчості письменника. Зокрема, показано, як впливає мультикультурне середовище, з якого походить автор, на його письмо (батько Ґ. Ґраса – протестант німецького походження, мати – католичка, кашубка за національністю, митець народився на пограниччі Німеччини й Польщі, у вільному торговому місті Данциґ (Ґданськ). Відзначено, що поєднання трьох культур (кашубської, польської та німецької), двох релігій (протестантизму і католицизму), різних традицій і звичаїв у межах однієї родини не могло не позначитися на світосприйнятті автора. Відтак мультикультурність як тема займає значне місце в романі “Бляшаний барабан“. A multicultural aspect of Gunter Grass’s art legacy is characterized on the basis of his novel „The Tin Drum” (1959). Especially, the influence of multicultural environment of his father’s origin (G. Grass’s father is a Protestant of German ancestry, mother is a Catholic of Kashubian ethnicity, and the artist was born in the boundary region of Germany and Poland, in the Free City of Danzig, Gdansk) is revealed. A combination of three cultures (Kashubian, Polish and German) and two religions (Protestantism and Catholicism) as well as various traditions and customs in G. Grass’s family round had significant ascendancy on his world perception. Consequently, the multiculturality, as a subject, takes big place in the novel „The Tin Drum”.