Синтез, структура та воденьсорбційні властивості сплавів Nd₀,₅Pr₀,₅MgNi₄₋ₓFex та Nd₀,₅Pr₀,₅MgNi₄₋ₓCuₓ (x = 0,5, 1, 2) - Вербовицький, Ю.В.; Завалій, І.Ю.; Лютий, П.Я.; Березовець, В.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Нові сплави Nd₀,₅Pr₀,₅MgNi₄₋ₓ(Fe, Cu)ₓ (x = 0.5, 1, 2) синтезували методом порошкового спікання, для яких
досліджено кристалічну структуру та воденьсорбційні властивості. Рентгенівським дифракційним методом порошку визначено їхню кристалічну структуру (структурний тип MgCu₄Sn). Для трьох сплавів
синтезовані гідриди із орторомбічною структурою. Для всіх сплавів виготовлено електродні матеріали
та отримано основні їх електрохімічні характеристики: максимальну розрядну ємність та циклічну стабільність. Отримані результати порівнювали зі спорідненими сполуками складу Nd₀,₅Pr₀,₅MgNi₄₋ₓCoₓ. New Nd₀.₅Pr₀.₅MgNi₄₋ₓ(Fe,Cu)ₓ (x = 0.5, 1, 2) alloys are synthesized by the sintering method and characterized
by the X-ray powder diffraction method. The crystal structure and hydrogen sorption properties are studied
for some of them. Three hydrides with orthorhombic structure are prepared. Electrode materials for all
alloys were made, and their main electrochemical characteristics (maximum discharge capacity and cyclic
stability) were established. Additionally, obtained results are compared with related compounds of the
composition Nd₀.₅Pr₀.₅MgNi₄₋ₓCoₓ and discussed.