Визначення геотермічних параметрів, що відповідають за сучасну геотермальну діяльність у Дніпровсько-Донецькій западині та Донецькому басейні - Усенко, А.П.; Усенко, О.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Проведено розрахунки теплового потоку (ТП) у центральній частині Дніпровсько-Донецької западини
(ДДЗ) та порівняння його розподілу з встановленим у центральній частині Донбасу. На Донбасі зони сучасної гідротермальної діяльності проявлено в аномаліях ТП значної інтенсивності (до 80—100 мВт/м²).
У ДДЗ максимальні значення ТП не перевищують 50 мВт/м². Прояви гідротермальної активності зафіксовано стрибком геотермічного градієнта, що відбувається на глибинах понад 4000—5000 м, які збігаються з глибинами розташування покладів вуглеводнів. Тут відбувається розвантаження термальних гідрокарбонатно-натрієвих вод. У верхній частині розрізу геотермічний градієнт не перевищує 19—20 °С/км,
тому сучасна гідротермальна діяльність не проявлена істотними сплесками ТП. The calculations of the heat flow at the central part of Dnieper-Donets basin are carried out, and its distribution
is compared with that established for the central part of the Donbas. In the Donbas, the zones of the modern
hydrothermal activity are displayed in the heat flow anomalies of a large intensity (up to 80-100 mW/m²).
In the Dnieper-Donets basin, the heat flow values, do not higher than 50 mW/m². Geothermal activity manifestations
are recorded with the geothermal gradient jump, which happens at depths higher than 4000-5000 m
that coincide with the occurrence of hydrocarbon deposits. The upload of the thermal hydrocarbon-sodium water
happens there. At the upper part of the section, the geothermal gradient is not higher than 19-20 °С/km,
though the modern geothermal activity is not displayed in significant heat flow splashes.