Вплив похідних піразолу на ріст і розвиток рослин в умовах in vivo та in vitro - Могільнікова, І.В.; Циганкова, В.А.; Гуренко, А.О.; Броварець, В.С.; Білько, Н.М.; Ємець, А.І. (Доповіді НАН України, 2021)
Досліджено вплив синтетичних низькомолекулярних сполук — похідних піразолу — на ріст і розвиток рослин томата (Solanum lycopersicum L.) сорту Money Maker в умовах in vivo та in vitro. Встановлено, що
найбільш виражену активність в умовах in vivo виявляє сполука D-pyrazole-3 у концентрації 10⁻⁸ М. Вперше
досліджено вплив цих сполук на морфогенетичний потенціал експлантів S. lycopersicum в умовах in vitro і
показано, що сполуки D-pyrazole-1, D-pyrazole-2 і D-pyrazole-3 ефективно індукують калюсогенез та ризогенез, а також, залежно від концентрації, пряму регенерацію рослин в умовах in vitro. Під дією всіх трьох
сполук як у концентрації 10⁻⁹ М, так і 10⁻⁸ М найефективніше коренеутворення відбувається на пагонових експлантах. Для прямої регенерації рослин із цього типу експлантів найбільш ефективними є сполуки
D-pyrazole-1 у концентрації 10⁻⁹ М або D-pyrazole-2 у концентрації 10⁻⁸ М, які в подальшому можуть
бути рекомендовані для використання в біотехнологічних дослідженнях з генетичного вдосконалення
S. lycopersicum. The action of synthetic low molecular weight compounds — pyrazole derivatives — on the growth and development
of tomato plants (Solanum lycopersicum L.) of the Money Maker cultivar in vivo and in vitro is studied.
It is found that the compound D-pyrazole-3 at a concentration of 10⁻⁸ М demonstrates the most pronounced
action on the growth and development of tomato plants in vivo. The effect of these compounds on the
morphogenetic potential of S. lycopersicum explants in vitro is studied for the first time, and it is found that
compounds D-pyrazole-1, D-pyrazole-2 and D-pyrazole-3 effectively induce callusogenesis and rhizogenesis,
as well as, depending on the concentration, direct plant regeneration in vitro. Under the action of all three
compounds, both at a concentration of 10⁻⁹ М and 10⁻⁸ М, the most effective root formation occurs on shoot
explants. For the direct plant regeneration from this type of explants, the most effective compounds are
D-pyrazole-1 at a concentration of 10⁻⁹ М or D-pyrazole-2 at a concentration of 10⁻⁸ М, which can then be recommended
for the use in the biotechnological research of the genetic improvement of S. lycopersicum.