Видалення сполук арсену з природних і стічних вод із використанням нанорозмірного заліза - Бондарєва, А.І.; Холодько, Ю.М.; Тобілко, В.Ю.; Корнілович, Б.Ю. (Доповіді НАН України, 2021)
Досліджено фізико-хімічні особливості видалення сполук арсену з природних і стічних вод із використанням
нанорозмірного заліза, нанесеного на поверхню глинистих мінералів. Встановлено, що одержані матеріали
мають значно кращі сорбційні властивості щодо вилучення арсену з водних розчинів порівняно з природними силікатами. Проаналізовано процеси кінетики сорбції арсенат-іонів зразками стабілізованого нанорозмірного заліза за допомогою кінетичних моделей адсорбції псевдопершого та псевдодругого порядків.
Встановлено, що кінетична залежність сорбції As(V) одержаними матеріалами краще описується моделлю псевдодругого порядку. Показано, що сорбенти на основі нанорозмірного заліза ефективно вилучають
токсичні іони арсену із забруднених вод. We have investigated the physicochemical properties of the removal of arsenic compounds from water and
wastewater utilizing nanoscale iron deposited on the surface of clay minerals. It is found that the obtained
materials have much better sorption properties in terms of arsenic removal from aqueous solutions compared to
natural silicates. Kinetic data of sorption of arsenate ions by samples of stabilized nanoscale iron were analyzed
using the pseudo-first-order and pseudo-second-order models. Kinetic studies show that the adsorption As(V)
process is better described by the pseudo-second order model. The obtained results show that sorbents based on
nanoscale iron effectively remove toxic arsenic ions from contaminated water.