Радіоізотопні дослідження басейну річки Тиса, Ужанський масив - Сватюк, Н.І.; Роман, В.І.; Поп, О.М.; Симканич, О.І.; Пилипчинець, І.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Наведено результати застосування ядерно-фізичних методів дослідження радіоізотопного складу донних
відкладів та ґрунтів басейну р. Тиса на прикладі р. Уж, територія Закарпаття. Для отримання бази да них
щодо вмісту природних та штучних гамма-активних нуклідів використано метод низькофонової гамма-спектрометрії. Показано можливість якісної оцінки хімічних компонент U/Th/K у донних відкладах р. Уж.
Одержані результати радіоізотопних досліджень дозволять моделювати процеси міграції гамма-активних нуклідів із водосховищ у ґрунтові горизонти досліджуваних територій, а також прогнозувати транскордонні міграції гамма-активних нуклідів. The results of applying nuclear-physical research methods of determination of the radioisotope composition of
bottom sediments and soils of the Tisza river basin, on the example of the Uzh river on the Transcarpathian
territory are presented. The database of contents for natural and man-made gamma-active nuclides is obtained
using the low-background gamma spectrometry method. The results obtained are essential for setting the
standards for their content and for the study of mountain areas. The possibility to establish U/Th/K chemical
components in the bottom sediments of the Uzh river is shown. The results of radioisotope research allow
modeling the processes of migration pf gamma-active nuclides from reservoirs into the soil horizons of the studied
areas. These data are important for predicting the transboundary migration of gamma-active nuclides.