Технологічні розриви: концепція, моделі, шляхи подолання - Вишневський, В.П.; Гаркушенко, О.М.; Князєв, С.І. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Розгортання четвертої промислової революції та прискорений розвиток проривних технологій
Індустрії 4.0 супроводжуються формуванням у світі нових мереж створення вартості й перерозподілом
виробничих потужностей, що частково повертаються до розвинених країн.
Проблематика. Процес технологічного розвитку й формування нових мереж створення вартості є
турбулентним, так що одні країни стають новими технологічним лідерами, а інші — аутсайдерами.
Між ними виникають нові або змінюються уже наявні технологічні розриви, а це, у свою чергу, критично
позначається на розвитку національних економік: продуктивності праці, створенні нових робочих місць,
прибутковості бізнесу, зайнятості та доходах населення.
Мета. Розробити концептуальний підхід до визначення поняття і оцінювання розмірів технологічних
розривів між країнами з різним рівнем розвитку промисловості в умовах четвертої промислової
революції.
Матеріали й методи. Історичний аналіз економічних концепцій технологічних розривів, статистичний
аналіз показників економічного й науково-технічного розвитку країн світу, економіко-математичне
моделювання життєвого циклу кіберфізичних технологій.
Результати. У рамках економічної теорії життєвого циклу технологій запропоновано уточнене поняття
технологічного розриву як такого, що пов’язаний переважно з стрибкоподібним переходом з однієї
технологічної кривої до іншої. Для оцінки величини технологічних розривів запропоновано логістичну
функцію, яка визначає залежність між продуктивністю праці та її фондоозброєністю з урахуванням
взаємозалежності фізичного й цифрового капіталу. З її використанням визначено технологічні розриви
між Україною та індустріально розвиненими європейськими країнами, що вимірюються кількаразовим
відставанням у продуктивності праці.
Висновки. Для зменшення технологічних розривів між Україною та європейськими країнами необхідним
є створення нової, орієнтованої на інновації, бізнесової екосистеми, яка формується у процесі генно-
культурно-технологічної коеволюції та потребує, насамперед, комплексу заходів щодо прискорення розвитку
науково-технічної сфери України та пов’язаних з нею культури та інститутів. Introduction. The Fourth industrial revolution and accelerated development of Industry 4.0 disruptive technologies are
accompanied by the formation of new value creation networks and the redistribution of production facilities that partially
return to advanced economies.
Problem Statement. Processes of technological development and new value chains’ formation are turbulent, so that
some countries have taken lead in the sphere of technology, while others have become outsiders. Between them, new technology
gaps are emerging or existing ones are changing, and this, in turn, has a critical impact on the development of national
economies: productivity, job creation, profitability of businesses, employment, and population income.
Purpose. To develop a framework for defining the concept and estimating the size of technology gaps between countries
with different levels of industrial development in the context of the Fourth industrial revolution.
Materials and Methods. Historical analysis of technology gap economic concepts, statistical analysis of indicators of
economic and R&D development of world economies, economic and mathematical modeling of the cyber-physical technology
life cycle.
Results. Within the economic theory of the technology life cycle, an emendated concept of technology gap has been
proposed. It is mainly related to jump transition from one technological curve to another. To assess the size of technology
gaps, a logistic function has been proposed. It determines the relationship between labor productivity and capital/labor
ratio taking into account the interdependence of physical and digital capital. Using this function, technology gaps between
industrialized European economies and Ukraine, which manifest themselves as multiple lags in productivity, have been
identified. Conclusions. In order to reduce the technology gaps between Ukraine and European countries, it is necessary to create
a new, innovation-oriented business ecosystem that is formed in the course of gene-cultural-technological co-evolution and,
above all, requires a set of measures to accelerate the development of Ukrainian R&D sphere, as well as related culture and
institutions.