Методичний підхід до оцінювання інноваційного потенціалу легкої промисловості України - Гончаренко, О.Г.; Аніщенко, В.О.; Сіренко, К.Ю. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. В ринкових умовах господарювання та загострення конкуренції на промисловому ринку всебічна оцінка інноваційного потенціалу легкої промисловості є актуальною й практично значимою проблемою. На сьогодні не сформовано загального підходу щодо оцінки інноваційного потенціалу промислового підприємництва, а рівень теоретико-методологічного та практичного розв’язання зазначеного аспекту мало впливає на результативність їхньої господарської діяльності. .
Проблематика. Інноваційний розвиток підприємств є недослідженим напрямком, що перешкоджає підвищенню конкурентоспроможності промислових підприємств, посиленню їх конкурентної ринкової позиції. Зважаючи на це, гострою є проблема комплексного оцінювання інноваційного потенціалу легкої промисловості, що забезпечить об’єктивність їхнього результату та дозволить підприємствам ефективно організовувати інноваційну діяльність.
Мета. Розробка методичного підходу до оцінювання інноваційного потенціалу легкої промисловості, використання якого дозволить підприємствам комплексно узагальнити отримані результати та прийняти оптимальні управлінські рішення.
Матеріали й методи. Застосовано методичний підхід до вимірювання інноваційного потенціалу легкої промисловості за допомогою таксонометричного методу.
Результати. Визначено складові елементи інноваційного потенціалу, а також сформовано та обчислено групи показників за критеріями, що визначають його. З метою оцінювання зазначеного показника запропоновано принципи щодо формування системи індикаторів за кожним з напрямків. Виділено основні етапи розрахунків інноваційного потенціалу легкої промисловості.
Висновки. На основі проведених розрахунків узагальнено різноманітні підходи до визначення поняття «інновація» як фундаментального чинника прогресивного соціально-економічного розвитку країни. Використовуючи принципи системного аналізу сформовано систему індикаторів та здійснено моделювання розроблених інтегральних показників інноваційного потенціалу легкої промисловості. Introduction. In the market conditions, under aggravating competition in the industrial market, a comprehensive assessment of the innovation potential of light industry is a relevant and practically significant problem. So far, no general approach has been developed to assess the innovative potential of industrial entrepreneurship, and the level of theoretical, methodological and practical solution to this aspect has a little effect on the business activities.
Problem Statement. Innovative development of corporations is an unexplored trend. This fact hinders increasing the competitiveness of industrial corporations and strengthening their competitive market position. In view of this, the problem of complex evaluation of the innovation potential of light industry is very relevant, since its solution can ensure the objectivity of economic results and allow corporations to effectively organize innovation activities.
Рurpose. To develop a methodological approach to the evaluation of the innovation potential of light industry, which allows corporations to comprehensively summarize their economic results and to make optimal management decisions.
Materials and Methods. A methodological approach to measuring the innovation potential of light industry using the taxonomic method has been used.
Results. The components of innovation potential have been identified and groups of indicators have been formed and calculated according to the characteristic criteria. In order to evaluate this indicator, the principles for the formation of a system of indicators in each area have been proposed. The main stages of calculating the innovation potential of light industry have been highlighted.
Conclusions. Based on the calculations, various approaches to defining the concept of innovation as a fundamental factor in the progressive socio-economic development of the country have been generalized. The system of indicators has been formed and the developed integral indicators of innovation potential of light industry have been simulated.