Міжнародне наукове співробітництво України: періодичні видання НАН України в світових наукометричних базах - Сівова, Т.Ю. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Стрімкий розвиток інформаційних технологій та активізація міжнародного співробітництва
України з Європою зумовлюють необхідність підвищення конкурентоспроможності України на інформаційному
ринку. Головною складовою інформаційного ринку є бази даних, входження до яких сприяє розвитку
країни у світовому інформаційному просторі. Проблематика. Інформаційна діяльність є галуззю суспільного виробництва, що пов’язана з підготовкою та наданням інформаційних послуг і продуктів, покликаних задовольняти певну групу суспільних
потреб. Для забезпечення високоякісного наукового простору та конкурентоспроможності, потрібно
об’єктивно оцінювати стан наукової періодики України. Наразі актуальною є проблема представлення
періодичних видань у світовому інформаційному просторі, зокрема входження їх до загальновизнаних
наукометричних баз даних. Мета. Визначення актуального стану міжнародного наукового співробітництва в розрізі представлення наукової періодики НАН України у світових наукометричних базах.
Матеріал та методи. Інформаційну основу дослідження склали законодавчі акти, постанови Кабінету
Міністрів України та накази Міністерства освіти і науки України, паперові версії журналів
НАН України та їхні власні сайти, інформаційний ресурс «Наукова періодика України» Національної
бібліотеки України імені В.І. Вернадського, пошукові платформи Web of Science, SCOPUS, Google Scholar
(Google Академія), бази Index Copernicus, Directory of Open Access Journals (DOAJ), ERIH PLUS.
Результати. Охарактеризовано входження наукових періодичних видань України до міжнародних
реферативних і наукометричних баз даних та їхній актуальний стан.
Висновки. Впровадження інформаційних технологій, входження до баз даних та стимульований ними
розвиток журналів відкривають шляхи до нарощування (інтенсифікації) міжнародного наукового
співробітництва у науковій царині шляхом ширшого представлення результатів діяльності українських
вчених у наукових періодичних виданнях. Introduction. The rapid development of information technologies and the intensification of international cooperation
between Ukraine and Europe have led to the need for increasing the competitiveness of Ukraine in the information market.
The main component of the information market is databases, the entry of which will contribute to the development of the
country in the global information space.
Problem Statement. Information activity is a branch of social production associated with the preparation and provision
of information services and products that satisfy a certain group of social needs. To ensure high-quality scientific space and
competitiveness, it is necessary to objectively evaluate the state of scholarly research periodicals of Ukraine. At present, the
problem of presenting periodicals in the world information space, in particular, access to universally recognized scientometric
databases is of paramount importance.
Purpose. Determination of the current state of international scientific cooperation in the context of the scholarly research
periodicals of the National Academy of Sciences of Ukraine in the world of scientometric databases.
Material and Methods. The information framework of the research includes the legislative acts, the resolutions of the
Cabinet of Ministers of Ukraine and the orders of the Ministry of Education and Science of Ukraine, the paper versions of
the journals of the National Academy of Sciences of Ukraine and their sites, the information resource Scholarly Research
Periodicals of Ukraine by the Vernadsky National Library of Ukraine, Web of Science, SCO PUS, Google Scholar (Google
Scholar), Index Copernicus, Open Access Journals (DOA J), ERIH PLUS.
Results. The introduction of scholarly research periodicals to international abstract and scientometric databases and
their actual state has been described.
Conclusions. The introduction of information technology, access to databases and the stimulation of their development
of magazines open up ways to increase (intensify) international scientific cooperation in the scientific domain by broadening
the presentation of the results of researcher activity in scholarly research periodicals.