Особливості художньої трансформації фольклорно-міфологічних мотивів у художню канву романів „Роб Рой” В. Скотта та „Кармелюк” М. Старицького - Попадинець, О. (Питання літературознавства, 2009)
Розглянуто фольклорні та історичні джерела творчості В. Скотта та М. Старицького. Проведено детальний аналіз взаємозв’язку та взаємовпливу фольклору, історії та літератури, виявлено закономірності трансформації фольклорних та історичних елементів у літературі, враховуючи всі принципові відмінності цих споріднених явищ, і підкреслено важливість розгляду їх взаємодії для глибшого розуміння менталітету народу та його творчості. The sources of folklores and historical of creation of W. Scott and M. Starytsky are considered in the article. The detailed analysis of intercommunication and influencing of folklore, history and literature is conducted, conformities to the law of transformation of elements of folklores and historical are discovered in literature, taking into account all of principles differences of these similar phenomena, and underlined importance of consideration of their cooperation, for more deep understanding of mentality of people and his creation.