Патентно-інформаційний пошук як сучасний інструмент досліджень у галузі медико-біологічних наук - П’ятчаніна, Т.В.; Огородник, А.М.; Васильєв, О.В.; Чьочь, В.В. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. Сьогодні прогрес і конкурентоспроможність у галузі медико-біологічних наук (МБН) досягається за рахунок розвитку інноваційних біологічних, медичних, фармацевтичних наукоємних технологій і
науково-технічних розробок, які є результатом виконання науково-дослідних робіт та проєктів.
Проблематика. Проведення патентно-інформаційного пошуку (ПІП) є невід’ємною складовою наукових досліджень, розробки та впровадження нової продукції. ПІП дозволяє визначити науково-технічний
рівень розробок в медико-біологічній галузі й спрогнозувати тенденції їхнього розвитку. Проте, в
науковій літературі сьогодні відсутні систематизовані відомості стосовно особливостей моніторингу
інтелектуальної власності в медицині та біології як частини формування науково-інноваційної стратегії
установи. Мета. Аналіз патентних та інформаційних баз даних для визначення найбільш релевантних для
реалізації ефективної стратегії патентних досліджень у галузі медико-біологічних наук.
Матеріали й методи. Сучасні міжнародні та вітчизняні джерела інформації та наукової комунікації
— наукові статті, матеріали періодичних видань, ресурси Інтернет, патентні бази даних (БД),
нормативно-правові документи, опрацьовані методами структурно-логічного і порівняльного контентаналізу та узагальнення результатів проведеного аналізу. Результати. Специфіка використання національних та міжнародних БД полягає як у спеціалізації
їх пошукових можливостей, так і у повноті надання предметної інформації у кожній галузі наук. При
проведенні ПІП у галузі МБН доцільно використовувати пошук в патентних та науково-технічних БД —
це дає можливість отримати повну інформацію про новизну об’єкту господарської діяльності, перспективні комерційні рішення в медицині та біології. Висновки. Проаналізовано патентні та інформаційні БД для визначення найбільш релевантних документів, що відповідають пошуковому запиту для проведення патентно-інформаційних досліджень у
галузі медико-біологічних наук у наукових установах та вищих навчальних закладах. Introduction. Today, progress and competitiveness in the field of biomedical sciences is achieved through the development
of innovative biological, medical, and pharmaceutical high-tech technologies and R&D developments, resulting from the
implementation of R&D projects.
Problem Statement. Patent information retrieval is an integral part of research, development, and introduction of new
products. The patent information retrieval allows determining the scientific and technical level of developments in the medical
and biological sphere and predicting the trends of their development. However, in scholarly research literature today
there is no systematic information on the features of monitoring intellectual property in medicine and biology, as part of the
formation of the scientific and innovation strategy of the institution.
Purpose. Analysis of patent and information databases to determine the most relevant for the implementation of an effective
strategy for patent research in the field of biomedical sciences.
Materials and Methods. The sources of information and scientific communication — scholarly research articles, periodicals,
Internet resources, patent databases, and regulatory documents. The methodological basis of the research is the methods
of structural-logical and comparative content analysis of international and domestic patent databases and a synthesis
of the results of the analysis.
Results. The specificity of the use of national and international databases lies in the specialization of their search capabilities
and in the completeness of the provision of subject information in each branch of science. When conducting a patent
information search in the field of biomedical sciences, it is advisable to use a search in patent and R&D databases. This gives
the opportunity to get complete information about the novelty of the object of economic activity, promising commercial
solutions in medicine and biology.
Conclusions. Patent and information databases have been analyzed to determine the most relevant documents corresponding
to the search query for conducting patent information research in the field of biomedical sciences in R&D institutes
and higher educational establishments.