Dirichlet problem with measurable data for semilinear equations in the plane - Gutlyanskiĭ, V.Ya.; Nesmelova, O.V.; Ryazanov, V.I.; Yefimushkin, A.S. (Доповіді НАН України, 2022)
The study of the Dirichlet problem with arbitrary measurable data for harmonic functions in the unit disk D goes to
the known dissertation of Luzin. His result was formulated in terms of angular limits (along nontangent paths)
that are a traditional tool for the research of the boundary behavior in the geometric function theory. With a view to
further developments of the theory of boundary-value problems for semilinear equations, the present paper is devoted
to the Dirichlet problem with arbitrary measurable (over logarithmic capacity) boundary data for quasilinear
Poisson equations in such Jordan domains. For this purpose, it is firstly constructed completely continuous operators
generating nonclassical solutions of the Dirichlet boundary-value problem with arbitrary measurable data
for the Poisson equations ΔU =G over the sources G ∈Lᵖ , p >1. The latter makes it possible to apply the Leray—
Schauder approach to the proof of theorems on the existence of regular nonclassical solutions of the measurable
Dirichlet problem for quasilinear Poisson equations of the form ΔU (z ) =H (z )⋅Q(U (z )) for multipliers H ∈Lᵖ
with p >1 and continuous functions Q :ℝ→ℝ with Q(t ) /t →0 as t →∞.
These results can be applied to some specific quasilinear equations of mathematical physics, arising under a
modeling of various physical processes such as the diffusion with absorption, plasma states, stationary burning, etc.
These results can be also applied to semilinear equations of mathematical physics in anisotropic and inhomogeneous
media. Вивчення задачі Діріхле з довільними вимірними даними для гармонічних функцій в одиничному колі D
сходить до відомої дисертації Лузіна. Його результат був сформульований у термінах кутових границь
(уздовж недотичних шляхів), які є традиційним інструментом для дослідження граничної поведінки відображень у геометричній теорії функцій. Слідуючи цим шляхом, раніше ми довели теорему про розв’язність задачі Діріхле для рівнянь Пуассона ΔU =G з джерелами в класах G ∈Lᵖ , p >1, в жорданових областях з довільними граничними даними, вимірними відносно логарифмічної ємності. При цьому передбачалося, що області задовольняють квазігіперболічну граничну умову Герінга—Мартіо, взагалі кажучи, без
відомої (А)-умови Ладиженської—Уральцевої і, зокрема, без умови зовнішнього конуса, які були стандартними для крайових задач в теорії диференціальних рівнянь у частинних похідних. Відзначимо, що
такі жорданові області можуть бути навіть локально неспрямлюваними.
З метою подальшого розвитку теорії крайових задач для напівлінійних рівнянь у роботі досліджується задача Діріхле з довільними вимірними (відносно логарифмічної ємності) граничними даними для
квазілінійних рівнянь Пуассона в таких областях. Для цього спочатку будуються повністю неперервні
оператори, які породжують некласичні розв’язки крайової задачі Діріхле з довільними вимірними даними
для рівнянь Пуассона ΔU =G з джерелами G ∈Lᵖ , p >1. Останнє дає змогу застосувати підхід Лере—Шаудера до доведення теорем про існування регулярних некласичних розв’язків вимірної задачі Діріхле
для квазілінійних рівнянь Пуаcсона виду ΔU (z ) =H (z )⋅Q(U (z )) для множників H ∈Lp з p >1 і неперервних функцій Q : ℝ→ℝ з Q(t ) /t →0 для t →∞ . Ці результати можуть бути застосовані до деяких конкретних квазілінійних рівнянь математичної фізики, що виникають під час моделювання різних фізичних процесів, таких як дифузія з абсорбцією, стани плазми, стаціонарне горіння і т .д., а також до напівлінійних рівнянь математичної фізики в анізотропних і неоднорідних середовищах.