Вплив авермектинвмісних препаратів на стійкість пшениці до посухи - Пушкарьова, Н.О.; Кваско, А.Ю.; Бузіашвілі, А.Ю.; Кравець, О.А.; Чугункова, Т.В.; Блюм, Я.Б.; Ємець, А.І. (Доповіді НАН України, 2022)
Досліджено вплив поліфункціональних авермектинвмісних препаратів на стійкість рослин пшениці до посухи. Для цього визначали ефективність впливу Аверкому та Аверкому Нова на ріст і розвиток рослин трьох сортів пшениці української селекції (Елегія Миронівська, Оксамит Миронівський і Злата) під час їх вирощування в умовах дефіциту вологи, зокрема на живильному середовищі, що містило 10 % ПЕГ 6000. Вперше встановлено, що у разі вирощування пшениці за умов посухи Аверком та Аверком Нова: 1) позитивно впливають на ріст пагонів у всіх досліджуваних сортів, 2) індукують ріст коренів рослин у фазі проростання насіння протягом перших чотирьох діб, найбільш виражено це відбувається у сорту Елегія Миронівська на 14-ту добу під дією Аверкому Нова; 3) спричиняють істотне збільшення сирої маси рослин сорту Злата на 14-ту добу вирощування. Отже, отримані дані свідчать про протекторну дію авермектинвмісних препаратів на рослини пшениці, які вирощували за стресових умов, зокрема змодельованого дефіциту вологи. The effect of avermectin-containing polyfunctional drugs on the wheat resistance to drought is studied. For this purpose, Avercom and Avercom Nova impact effectiveness on the growth and development of three Ukrainian wheat varieties (Elegia Myronivska, Oksamyt Myronivskuy and Zlata) under drought, particularly on growth medium containing 10 % PEG 6000, was determined. When growing wheat under drought conditions, Avercom and Avercom Nova were established for the first time to: 1) have positive effect on sprouts growth of all studied species, 2) induce plants root growth during germination at 4 days (the effect was more pronounced for Elegia Myronivska variety at 14 days with the use of Avercom), 3) lead to considerable increase of plants raw mass for Zlata variety at 14 days of growth. Therefore, obtained results indicate the protective effect of avermectin-containing drugs during wheat growth under stress conditions, particularly under simulated water deficiency conditions.