Вплив авермектинвмісних поліфункціональних біостимуляторів на стійкість пшениці до сольового стресу - Пушкарьова, Н.О.; Плоховська, С.Г.; Горюнова, І.І.; Бузіашвілі, А.Ю.; Мельничук, О.В.; Пастухова, Н.Л.; Чугункова, Т.В.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2022)
Сольовий стрес негативно впливає на ріст і розвиток рослин, особливо на ранніх етапах онтогенезу. Для подолання негативних наслідків стресу перспективним є використання поліфункціональних авермектинвмісних
біостимуляторів бактеріального походження, зокрема Аверкому та Аверкому Нова. Мета досладження полягала у з’ясуванні впливу цих біопрепаратів на стійкість пшениці (сорти Елегія Миронівська, Оксамит Миронівський та Злата) до сольового стресу. Встановлено, що попередня обробка насіння препаратом Аверком забезпечує протекторний вплив на ріст і розвиток рослин пшениці на ранніх етапах розвитку (до 14 діб) за умов їх вирощування в присутності 100 мM NaCl. Водночас Аверком Нова виявися більш ефективним у разі тривалого вирощування пшениці в умовах сольового стресу. Salt stress negatively affects plants growth and development especially on early stages of ontogenesis. The
polyfunctional avermectin-containing biostimulants of bacterial origin, in particular Avercom and Avercom
Nova, application for overcoming this stress negative effect is highly promising. The aim of this work is to study
these biostimulants effect on wheat (Elegia Myronivska, Oksamyt Myronivskiy and Zlata varieties) tolerance to
salt stress. It was shown that seeds pre-sowing treatment with Avercom had protective effect on plants growth
and development under salt stress on early stages of ontogenesis (up to 14 days) when grown in the presence of
100 mM of NaCl. However, Avercom Nova was shown to be more effective in case of prolong exposure of wheat
to salt stress.