Коалювання як новий механізм захисту організму від оксидативного стресу (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 11 листопада 2021 р.) - Філоненко, В.В. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді наведено результати співпраці вчених Інституту молекулярної
біології і генетики НАН України та лабораторії клітинної регуляції Університетського коледжу Лондона зі з’ясування механізму біосинтезу та визначення нових функцій коензиму А (КоА), який відіграє ключову роль у
багатьох біохімічних клітинних реакціях. Уперше у світі було ідентифіковано ензим КоА-синтазу, який відповідає за два останні етапи біосинтезу КоА, а також визначено всі ензими, задіяні в цьому процесі. Встановлено
новий тип посттрансляційної модифікації білків — коалювання, який виявився поширеним і універсальним механізмом антиоксидантного захисту
протеїнів клітин та організму в цілому від оксидативного стресу. Наголошено на перспективності подальшого вивчення ролі коалювання в патогенезі нейродегенеративних захворювань з метою розроблення сучасних підходів до їх лікування та профілактики. The report presents the results of cooperation between scientists from the Institute of Molecular Biology and Genetics
of the NAS of Ukraine and the Cell Regulation Laboratory of University College London to elucidate the mechanism of
biosynthesis and new functions of coenzyme A (CoA), which plays a key role in many biochemical cell reactions. For the
first time in the world, the enzyme CoA synthase, which is responsible for the last two stages of CoA biosynthesis, is
identified, and all enzymes involved in this process are determined. A new type of post-translational modification of
proteins is established: coagulation, which has proved to be a common and universal mechanism of antioxidant protection
of cell proteins and the body as a whole from oxidative stress. Emphasis is placed on the prospects of further study
of the role of CoAlation in the pathogenesis of neurodegenerative diseases in order to develop modern approaches to their
treatment and prevention.