Духовна та інтелектуальна емансипація жінки у творах Олени Пчілки - Лисенко-Ковальова, Н.; Рябініна, І. (Питання літературознавства, 2009)
На прикладі творів Олени Пчілки розкрито проблему духовної та інтелектуальної емансипації жінки наприкінці ХІХ ст. На основі зіставлення героїнь повісті „Товаришки” – Люби Калиновської та Раїси Брагової аналізують становище жінок у тогочасному суспільстві, в родині, порушується питання про народну мову, народність і націоналізм, розкривається внутрішній світ дівчат. На прикладі поеми „Козачка Олена” показано ставлення письменниці, зокрема, до ідеї соціальної активності жінки. In the article at the examples of Olena Pchilka's works the problem of spiritual and intellectual emancipation of woman is revealed. Comparing the images of two heroines of the story „Tovaryshky” – Lyuba Kalynovska and Raisa Bragova – the authors of the article analyse the role of women in the society, in the family, in the social life; they broach a problem of the native language, national character and nationalism; they reveal inner world.