Кібернетична техніка: зародження і розвиток наукового напряму в Україні (до 100-річчя від дня народження члена-кореспондента НАН України Б.М. Малиновського) - Боюн, В.П.; Палагін, О.В. (Вісник НАН України, 2022)
Автори статті ставлять за мету нагадати про героїчні події 60-річної давнини, пов’язані зі створенням і організацією серійного виробництва керуючої машини широкого призначення «Дніпро-1», яка була першою в Європі напівпровідниковою машиною другого покоління, а також про її головного конструктора, відомого вченого в галузі кібернетики й обчислювальної техніки члена-кореспондента НАН України Бориса Миколайовича Малиновського, 100-річчя від дня народження якого нещодавно широко відзначила наукова громадськість. Закладені в ті роки основи нового наукового напряму — кібернетичної техніки — сьогодні активно продовжують розвивати численні учні та послідовники Б.М. Малиновського. The authors of the article aim to recall the heroic events of 60 years ago, related to the creation and organization of mass production of the general purpose control machine “Dnipro-1”, which was the first second-generation semiconductor machine in Europe, as well as to commemorate its chief designer, Boris M. Malinovsky, a well-known scientist in the field of cybernetics and computer technology, Corresponding Member of the NAS of Ukraine, whose 100th birthday was recently widely celebrated by the scientific community. Many students and followers of Boris M. Malinovsky, who laid in those years the foundations of a new scientific field, cybernetics, continue to develop it today.