Системні ризики в нестабільному суспільстві: соціальні та культурно-інформаційні виміри (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 22 грудня 2021 р.) - Скокова, Л.Г. (Вісник НАН України, 2022)
У статті викладено основні результати виконання науково-дослідної роботи в Інституті соціології НАН України. Підкреслено, що нестабільність перебігу соціальних процесів у глобально-локальному контексті пов’язана з
системними ризиками екзогенного та ендогенного характеру, в свою чергу
стани нестабільності і криз (економічна, фінансова, політична, коронавірусна та ін.) провокують розгортання і нашарування системних ризиків у різних сферах суспільного життя. Соціологічна інтерпретація системних
ризиків передбачає увагу до специфіки функціонування соціальних інститутів, характеристик соціально-психологічного та культурно-інформаційного клімату, спрямованості настанов і практик громадян. На основі
узагальненого бачення сучасних теоретико-методологічних підходів до
вивчення ризиків, аналізу емпіричних даних соціологічних опитувань (моніторинг «Українське суспільство» Інституту соціології НАН України та інші дані) здійснено соціологічний аналіз проявів і локалізацій системних
ризиків бідності, соціальної напруженості, освіти і зайнятості, електронної демократизації, участі в дозвіллі, цифрових медіа тощо. The article presents the main results of research work at the Institute of Sociology of the National Academy of Sciences
of Ukraine. It is emphasized that the instability of social processes in the global context is associated with systemic risks
of exogenous and endogenous nature, in turn, states of instability and crises (economic, financial, political, coronavirus,
etc.) provoke the deployment and layering of systemic risks in different spheres of public life. Sociological interpretation
of systemic risks involves attention to the specifics of the functioning of social institutions, the characteristics of sociopsychological
and cultural-information climate, the direction of attitudes and practices of citizens. Based on a generalized
vision of theoretical and methodological approaches to the study of risks, analysis of empirical data from opinion
polls (monitoring "Ukrainian Society" Institute of Sociology of NAS of Ukraine and other data) sociological analysis of
manifestations and localizations of systemic risks of poverty, social tension, education and employment, e-democratization,
leisure participation, digital media is carried out.