Нова щирість: полімодельність наукової комунікації - Радченко, А.І.; Діденко, Ю.В. (Вісник НАН України, 2022)
У статті розглянуто деякі аспекти, пов’язані з впровадженням принципів відкритої науки в різних країнах, та проблемні питання, які постають
перед суспільством, зокрема перед науковою спільнотою, у процесі переходу до відкритого доступу залежно від рівня економічного розвитку країни. Увагу приділено також тому, як зміна культурної парадигми може
вплинути на наукову комунікацію й оприлюднення результатів наукових
досліджень, які досі в усьому світі були підпорядковані вимогам щодо оцінювання ефективності наукової праці за допомогою бібліометричних показників. Нині стають очевидними хиби такого підходу, насамперед ігнорування творчої складової наукової праці і наявність інших, крім публікації статей, цілей наукової діяльності. This article deals with some aspects of the implementation of the open science principles in different countries and the
problems of society, in particular the scientific community, in the process of transition to open access depending on the
level of economic development of the country. Attention is also paid to how a change in the cultural paradigm may affect
scientific communication and the publication of research results. Until now, around the world, they have been subject to
the requirements of assessing the effectiveness of scientific work using bibliometric indicators. Nowadays, the shortcomings
of this approach are becoming obvious, most of all, ignoring the creative component of scientific work and the existence
of other, in addition to the publication of articles, types of scientific work.