Заходи та засоби перетворення енергетики України на інтелектуальну екологічно безпечну систему - Кириленко, О.В. (Вісник НАН України, 2022)
Перехід від домінування джерел електроенергії на основі вуглеводневого
палива до низьковуглецевої енергетики зумовлює необхідність трансформації всіх складових енергетичної системи, створення децентралізованого
ринку енергії, розвитку інтелектуальних мереж і систем відповідно до концепції Smart Grid у поєднанні з розвитком технологій та ринку зберігання електроенергії, а також з появою активних споживачів енергії. The transition from the dominance of hydrocarbon-based energy sources to low-carbon ones necessitates the transformation
of all components of the energy system, the creation of a decentralized energy market, development of smart grids
and systems according to the Smart Grid concept combined with the development of technologies and energy storage
market and with the formation of active energy consumers.