Роль природних екосистем України у забезпеченні декарбонізації та розвитку Європейського зеленого курсу - Дідух, Я.П. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді проаналізовано такий аспект декарбонізації як оптимізація
депонування карбону в природних екосистемах, наведено відповідні розрахунки енергії для лісових, степових, лучних, болотних, агроекосистем України та їх компонентів, результати яких можна переводити в зручні
для економістів грошові одиниці і використовувати для оцінки екосистемних послуг. З позицій Європейського зеленого курсу висвітлено проблеми адаптації до негативних наслідків зміни клімату і показано, що нові ідеї
та наукові розробки кардинально розходяться з практичною діяльністю на місцях. The report analyzes such an aspect of decarbonization as optimization of carbon deposition in natural ecosystems, provides
appropriate calculations of energy for forest, steppe, meadow, swamp, agro-ecosystems of Ukraine and their components,
the results of which can be converted into convenient for economists monetary units and used for evaluation of
ecosystem services. From the perspective of the European Green Deal, the problems of adaptation to negative consequences
of climate change are highlighted and it is shown that new ideas and scientific developments are at great odds
with practical activities on the ground.