Про розвиток в Україні неприскорювальної фізики елементарних частинок (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 12 січня 2022 р.) - Даневич, Ф.А. (Вісник НАН України, 2022)
Неприскорювальна фізика елементарних частинок — це нова галузь фізики, яка досліджує властивості елементарних частинок без застосування прискорювачів. У рамках цього напряму, що бурхливо розвивається в
останні 20—30 років, отримано низку вагомих результатів. Зокрема, спостереження осциляцій нейтрино, спричинених масою цих частинок, стало першим експериментальним доказом неповноти Стандартної моделі елементарних частинок і взаємодій. І хоча за останні 20 років роботи в цій галузі було відзначено п’ятьма нобелівськими преміями, в Україні вона залишається майже непоміченою, і це при тому, що кілька колективів українських науковців активно проводять дослідження з фізики елементарних
частинок без використання прискорювачів і отримують результати найвищого світового рівня. Non-accelerator particle physics is a new field of physics that studies the properties of particles without using accelerators.
This area has been developing rapidly for the last 20—30 years providing a number of outstanding results, including
the discovery of neutrino oscillations caused by the masses of neutrinos, which became the first experimental proof of an
effect beyond the Standard Model of particles and interactions. While the results in the field have won five Nobel Prizes
over the last twenty years, this area remains almost unnoticed in Ukraine, despite the fact that here several research
groups conduct work on the subject and obtain the results of the highest quality.