Збройна боротьба в контексті четвертої індустріальної революції - Горбулін, В.П. (Вісник НАН України, 2022)
У статті показано, що четверта індустріальна революція поклала початок формуванню потужного науково-технічного та виробничого ландшафту для якісно нової гонки озброєнь, суть якої полягає у створенні на
основі штучного інтелекту автономної смертельної зброї — роботів-убивць, здатних повністю замінити людину на полі бою. Таке озброєння
може кардинально змінити природу війни, а також вплинути на ставлення до неї як до соціального явища. Розглянуто негативні аспекти, пов’язані зі створенням смертельної автономної зброї, та ймовірність виникнення
загроз геополітичній стабільності у світі. Автор також розмірковує, які
асиметричні дії може застосувати Україна в умовах нинішньої агресії РФ. The article shows that the fourth industrial revolution marked the beginning of formation a powerful scientific, technical
and industrial landscape for a qualitatively new arms race, the essence of which is to create autonomous lethal weapons
based on artificial intelligence - killer robots that can completely replace humans on the battlefield. Such weapons can
dramatically change the nature of war, as well as affect the attitude to it as a social phenomenon. The negative aspects of
the creation of deadly autonomous weapons and the likelihood of threats to geopolitical stability in the world are considered.
The author also considers what asymmetric actions Ukraine can use during the current aggression of the Russian
Federation.