Ультразвукові методи модифікування поверхні та діагностики новітніх металевих матеріалів (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 23 лютого 2022 р.) - Мордюк, Б.М. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді наведено аналіз ефективності методу високочастотного ударного проковування ультразвуковим інструментом (УЗУО, або ВМП).
Розглянуто механізми формування нанорозмірних зеренних структур і
композитів, перерозподілу напружень, можливості усунення дефектів і
поруватості в поверхневих шарах металевих матеріалів, отриманих за
допомогою традиційних і новітніх адитивних технологій 3D-друку і призначених для виробництва зварних конструкцій і споруд, а також методології ультразвукових прецизійних вимірювань і неруйнівного контролю.
Окреслено перспективи впровадження цих методів у транспортному машинобудуванні та медицині для забезпечення підвищеного ресурсу, опору
втомі, корозії та зношуванню. Analysis of the efficiency of high-frequency mechanical impact treatment by ultrasonic tools (UIT/HFMI), the formation
mechanisms of nanoscale grain structures and composites, stress redistribution, elimination of defects and porosity
in the surface layers of metallic materials manufactured by traditional and by latest additive technologies of 3D printing
as well as methodology of ultrasonic precision measurements and non-destructive testing is presented. Prospects for the
introduction of the methods in transport, engineering and medicine to ensure increased operation life, fatigue life, resistance
to corrosion and wear are outlined.