Проблеми формування змісту історичної освіти в Україні: інтеграція науки і освіти (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 23 лютого 2022 р.) - Удод, О.А. (Вісник НАН України, 2022)
У доповіді висвітлено широке коло проблем, пов’язаних зі змістовим наповненням історичної освіти в Україні, що в нинішніх умовах трансформуються в питання національної безпеки. Відзначено вагомий внесок академічних установ історичного профілю у формування змісту історичної освіти. Наголошено на необхідності прийняття концепції історичної
освіти для 12-річної школи, відновлення повноцінної наукової експертизи
підручників за участю профільних інститутів НАН України, розроблення
актуальних проблем історичної дидактики, публічної історії та популяризації історичних знань. The report highlights a wide range of issues related to the content of historical education in Ukraine, which in the current
circumstances becomes a matter of national security. The significant contribution of academic institutions in the field of
history to the formation of historical education content is noted. The need to adopt the concept of historical education
for 12-years school, restore full-scale scientific expertise of textbooks with the participation of relevant institutes of the
NAS of Ukraine, develop current issues of historical didactics, public history and popularization of historical knowledge
is emphasized.