Академічна філософія як наука і мистецтво - Хамітов, Н.В. (Вісник НАН України, 2022)
У статті обстоюється ідея, що академічна філософія є одночасно і наукою, і мистецтвом. Саме це дозволяє їй бути не просто інтерпретацією
досягнень видатних мислителів минулого, а й творчістю, яка відповідає на
виклики сьогодення й духовно розв’язує актуальні і вічні суперечності буття людини і світу. Автор доводить, що академічна філософія може проявлятися в теоретичній, есеїстичній, публіцистичній формах, а також у
формі філософського мистецтва. Академічна філософія у поліфонії виявів
у культурі здатна актуалізувати концептуальну інноваційну думку в науковій спільноті, зокрема в Національній академії наук України, сприяти гуманістичній консолідації вчених і суспільства, що вкрай важливо для розвитку цивілізаційної суб’єктності нашої країни. In this article, the idea that academic philosophy is both science and art is substantiated. Therefore, academic philosophy is
not only an interpretation of the achievements of prominent thinkers of the past, but also a creativity, a way to respond to
the challenges of the present day and spiritually resolve the actual and eternal contradictions of the existence of man and
world. It is emphasized that academic philosophy can be manifested in theoretical, essayistic, publicistiс forms, as well as in
the form of philosophical art. Academic philosophy in polyphonic manifestations in culture is relevant to the conceptual
innovation thought in the academic community, particularly in the National Academy of Sciences of Ukraine, to the acceptance
of humanistic consolidation that is very important for development of the civilizational subjectivity of our country.